Conacul Dudesti Cioplea sau cetatuia Cioplea a lui Ipsilanti?

Pe str. Ilioara la nr. 15 se află un complex arhitectonic destul de bine păstrat construit de prin anul 1750 și care este singurul de acest gen în București, având anexele aproape întregi. C. C. Giurescu arată că așezarea boierească de la Dudești-Cioplea este înconjurată de un zid înalt, lucrat, cum spun localnicii „cu robii”, ea având o pivniță foarte bine păstrată din epoca brâncovenească.

DSC01129DSC01130DSC01147 DSC01128DSC01141DSC01159DSC01139DSC01135Piesa cea mai valoroasă a ansamblului arhitectonic este pivnița, care se compară cu cea de la Mogoșoaia, din păcate nevizitabilă azi, ca în fapt întreaga clădire. În pivniță există un tunel care lega conacul de Mânăstirea Văcărești (disparută astăzi), intrarea în tunel fiind zidită prin anul 1965. Din mărturisirile celor care au intrat în tunel până la zidirea intrarii acesteia, galeria avea aproximativ doi metri și jumătate înălțime și un metru lățime. Se pare că, prin acest tunel se aduceau de la închisoarea Văcărești, condamnații care erau spânzurați în curtea conacului. Spânzuratoarea a fost dărâmată prin anii 1955-1957, iar cu cărămizile provenite de la ea s-a astupat ulterior gura tunelului. Se spune că tunelul era folosit destul de des și de faimosul haiduc Ioniță Tunsu.

În pozele de mai jos se vede drumul către pivniță.

DSC01143DSC01145

Deși nu există documente care să-i ateste ctitorii, unele persoane spun că, această așezare ar fi fost construită de Alexandru Ipsilanti pe ruinele unei foste clădiri din epoca brâncovenească. Se pare că în unele documente de dinainte de război când construcția aparținea de primăria comunei era trecuta ca „Cetățuia lui Ipsilanti”. Oricum, printre cei care au mai deținut clădirea se număra Nicolae Dudescu și fiul său Constantin care a vândut-o ulterior bancherului Ioan Hagi Mosco. Familia Hagi Mosco va vinde complexul unui grec Viena Simon Sina. Ultimul proprietar a fost arendașul Ivanciu Gruiev. După naționalizare clădirea a fost transferată către I.R.E.B., apoi la Gostatul care își avea sediul chiar în cladirea conacului. După 1989 a fost alocată Fabricii de Tutun Regie. Dupa ce fabrica a fost privatizată, noul proprietar firma Galaxy a depozitat în clădire arhiva fabricii de tutun și a lasat-o în părăsire. De câțiva ani, în acel loc sunt firme (sau poate o singură firma) de ITP, tinichigerie, vopsitorie auto, spălătorie auto. O fi rămas același proprietar și a subinchiriat, nu știu. Oricum, dacă veți vizita complexul veți vedea multe resturi de mașini.

Complexul arhitectonic se întinde pe o suprafață de 200.000 de metri pătrați, accesul în curte efectuându-se în trecut prin două porți aflate pe laturile din nord și din sud, porți flancate de câte două coloane de piatră având capitele ornate cu motive florale. Ulterior, pe lângă cele două porți oficiale au mai aparut încă două. Curtea este înconjurată de un zid de fortificație de doi metri și jumatate înalțime și circa 1 metru lățime.

Prima poză a intrării din 2009 (de pe Google) și restul din 2013.

foto-2009 DSC01125

DSC01126DSC01167

Pe lângă conacul propriu-zis, printre anexele conservate foarte bine este biserica care se află în afara curții, dar și turnul de apa (fotografii din 2013)

DSC01149DSC01153

Conacul Dudești Cioplea are codul B-II-m-A-18936 pe lista monumentelor istorice ale Bucureștiului sub denumirea de Conacul Cantacuzino – Curțile Dudești-Cioplea.

Poate se va trezi cineva de la Ministerul Culturii și va face ceva cu aceasta locație. Dar poate ca nu. Probabil rechinii imobiliari vor spune ce nouă ne trebuie vechituri. Facem pe locul ala ceva frumos de sticla…..

 

Update: cum arată conacul în martie 2017

Comparativ cu 2013 când am făcut primele poze, conacul continuă să se degradeze, nefăcându-se nimc pentru consolidarea lui. Geamurile de la parter au fost acoperite, cele de la etaj nu mai au geamuri sau sunt sparte, ramele geamurilor par dezarticulate; acoperișul e din ce în ce mai degradat, iar ușa de tablă care duce spre pivniță e deschisă dar accesul e blocat de o mașină avariată. Turnul cu apă are geamul acoperit de o reclamă. În rest, parcă s-au înmulțit firmele și numărul mașinilor avariate. Păcat că nu se face nimic pentru renovarea și promovarea conacului și a anexelor. Mai ales că e mai aproape decât Mogoșoaia, e adevărat că nu la fel de frumoasă, dar renovată și cu o grădină pe măsura imensității curții ar fi un loc extraordinar pentru diverse evenimente.

dsc01506 dsc01507 dsc01508 dsc01509 dsc01510 dsc01512 dsc01514 dsc01518 dsc01520 dsc01521

 

Un gând despre „Conacul Dudesti Cioplea sau cetatuia Cioplea a lui Ipsilanti?

  1. Pingback: Conacul Dudesti Cioplea sau cetatuia Cioplea a lui Ipsilanti? « ypsilantio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s